Cercar en aquest blog

dimarts, 30 de juliol del 2024

ALBOCÀSSER/LES COVES DE VINROMÀ: L´UJI I EL CDR ALT MAESTRAT INCENTIVEN I AFAVOREIXEN LA PRESERVACIÓ DEL MEDI RURAL COMENÇANT PELS JOVES

 Amb diferents grups de recerca i càtedres que s'interesen per donar visibilitat i protagonisme 

L'UJI incentiva la investigació i l'estudi del medi rural per a afavorir la preservació i sostenibilitat


També es realitzen activitats de cultura científica en el món rural, amb programes com el «Connecta amb la Ciència», per a l'estudiantat de secundària, o el suport a altres accions, com els tallers de personal investigador de l'UJI sobre robòtica, intel·ligència artificial o pensament computacional i programació organitzats aquest mes de juliol pel CDR Alt Maestrat a Albocàsser i les Coves de Vinromà amb el suport de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana i la Unitat d'Igualtat de l'UJI.




29/07/2024 - 

CASTELLÓ. Uns set milions i mig de persones resideixen en el territori espanyol en municipis amb menys de 30.000 habitants i una densitat poblacional inferior als 100 habitants per km2. Això suposa que el 15,9% de la població espanyola, segons dades censals del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de 2020, ocupa el 84% del territori, amb una densitat de 17,7 persones per km2 davant de les 494 de les àrees urbanes.

El territori rural es caracteritza per una alta taxa d'envelliment, un creixement vegetatiu negatiu, una baixa densitat de població i una disseminació dels nuclis de població. Això comporta limitacions en les activitats econòmiques i complexes situacions per a garantir la prestació dels serveis públics als habitants. Són diverses les iniciatives institucionals i socials que intenten frenar aquesta tendència.

La Universitat Jaume I de Castelló compta amb diverses estructures que propicien la investigació i la proposta d'estratègies per a millorar l'economia i el benestar de la població que resideix en entorns rurals per a minorar el seu èxode a les àrees urbanes. Diferents grups d'investigació i càtedres es preocupen per diferents aspectes de la vida rural, amb l'objectiu de donar-los visibilitat i protagonisme.

Un dels grups més actius en aquest àmbit és el Grup DESiRES (Sociologia i Metodologies d'Investigació Social. Desigualtats i Resistències), que ha estudiat en els últims anys la participació ciutadana en l'àmbit rural (en pobles i comarques de l'interior de Castelló), centrant-se en com iniciatives pioneres de democràcia directa, de pressupostos participatius o de moviments ciutadans poden millorar la salut, l'educació i la governança de la població rural, o pal·liar la despoblació. El projecte ParticipaRural, finançat per l'antiga Conselleria de Participació de la Generalitat Valenciana, ha publicat recentment una sèrie de vídeos sobre aquestes iniciatives.

Actualment, el grup realitza una aproximació al gènere i generacional dels homes de la ruralitat valenciana en un projecte finançat per la Generalitat Valenciana i ha finalitzat un altre projecte finançat per la mateixa institució sobre l'acomodació entre nous i antics residents com a factor de manteniment de la població rural, que els ha permès establir els perfils de la gent que torna i identificar algunes situacions conflictives entre ells i les persones residents permanents.

L'estudi i la investigació rural també s'aborden des d'altres perspectives científiques, com el turisme, el sector empresarial, l'economia o l'educació pels grups AERT (Aliances Estratègiques, Xarxes i Territori); REALD (Economia Regional i Desenvolupament Local), vinculat a l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local; Epics (Educació, Patrimoni i Investigació en Ciències Socials) i el Gabinet d'Estudis Turístics (Getur).

Càtedres i aules universitàries

Entre el conjunt de càtedres i aules universitàries, la Càtedra de Cohesió i Innovació Territorial creada per la universitat pública i la Diputació de Castelló fa un parell d'anys té entre les seues principals finalitats la de secundar i sustentar la presa de decisions estratègiques per a avançar cap a una nova ruralitat. També n'hi ha d'altres que investiguen i promocionen aspectes vinculats amb la ruralitat i el territori, com ara la Càtedra de Transformació del Model Econòmic, centrada en l'energia, els recursos energètics i el canvi climàtic.

També la Bretxa Digital i Territori, que afavoreix polítiques perquè ningú en el medi rural es quede enrere en la transformació tecnològica; Cooperació i Desenvolupament Sostenible, que impulsa els drets humans i lluita contra les desigualtats socials en totes les seues formes, les tres amb el suport de la Generalitat Valenciana; o Patrimoni i Desenvolupament Sostenible, orientada als centres històrics de la província i patrocinada per la Diputació de Castelló.

L'UJI compta, a més, amb el Programa d'Extensió Universitària, una xarxa horitzontal d'agents del territori dels pobles de menys de cinc mil habitants de les comarques de Castelló que reflexiona sobre la cultura i el patrimoni com a eix vertebrador de l'espai compartit i que contribueix al progrés i desenvolupament de la societat rural.

També es realitzen activitats de cultura científica en el món rural, amb programes com el «Connecta amb la Ciència», per a l'estudiantat de secundària, o el suport a altres accions, com els tallers de personal investigador de l'UJI sobre robòtica, intel·ligència artificial o pensament computacional i programació organitzats aquest mes de juliol pel CDR Alt Maestrat a Albocàsser i les Coves de Vinromà amb el suport de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana i la Unitat d'Igualtat de l'UJI.

castellonPlaza

divendres, 26 de juliol del 2024

LA BODEGA COVARXINA VIZUECOS, MEMBRE DE L´IGP CASTELLÓ

 

Territorio, uvas olvidadas y Vinos de Pueblo, la receta de Castellón para ser DO

25 July, 2024

Jaime Nicolau

La singularidad es una de las señas de identidad más importantes para una figura de calidad en el mundo del vino. Explotar aquello que te diferencia es la mejor de las recetas. Las bodegas de Castellón lo tienen muy claro y siguen acercándose poco a poco a ser Denominación de Origen. Así de claro lo tienen las 14 bodegas que hoy por hoy conforman la IGP Castelló: Alcovi, Cooperativa de Viver, Barón d´Alba, Bellmunt Oliver Viticultors, El Mollet vino y cultura, Flors, Les Useres, Mas de Rander, Besalduch Valls & Bellmunt, La Canetana, L´Estanquer, Vizuecos, Vega Palancia y Barranc del Cirers.

Y es que en un paso significativo para el reconocimiento y protección de los vinos de Castellón, la Asamblea General de la Indicación Geográfica Protegida (IGP) Castelló ha aprobado el pliego de condiciones para la transición a Denominación de Origen Protegida (DOP), que ya ha sido presentado a la Conselleria de Agricultura, Agua, Ganadería y Pesca para su tramitación.

Que Castellón es un territorio privilegiado para el cultivo de la vid no es algo nuevo. Lo cuenta la historia a través de varios siglos. La filoxera atacó “al corazón” del viñedo castellonense con fuerza, y otras decisiones administrativas acabaron por dejar el viñedo en la mínima expresión. Hoy la fuerza, el tesón y la pasión de un grupo de viticultores está haciendo posible que el mágico viñedo castellonense vuelva a brillar y recupere el lugar y el espacio que le corresponde dentro del sector vitivinícola de la Comunitat Valenciana. Y esos viticultores han encontrado desde la actual IGP el respaldo de instituciones como la Diputación de Castellón, el Ayuntamiento Benlloc (donde se encuentra la sede oficial de la IGP) y la Conselleria de Agricultura.

Son varios los pilares elegidos para cimentar este paso histórico para Castellón. Uno de los más importantes es el que afecta al territorio de la futura DO que abarcará más municipios que los actualmente incluidos bajo la IGP, integrando todas las áreas con viñedos. Esto permitirá una mayor representación y protección de la producción vitivinícola de la región. En este mismo sentido territorial destaca la división en seis subzonas para resaltar la diversidad y riqueza del terruño castellonense, se han definido seis subzonas vitícolas específicas: Alto Palancia, Alto Mijares, Maestrat, l’Alcalatén – Plana de L’Arc, Costera y Els Ports. Esta subdivisión ayudará a identificar y valorizar las particularidades de cada área.

Uno de los puntos innegociables y que marcará la singularidad de los vinos son las variedades autóctonas. Se establece una clara distinción entre las variedades de uva tradicionales de Castellón, denominadas prioritarias, y las variedades complementarias. Además de esta tipicidad marcada por la variedad, el consumidor también encontrará singularidad en el etiquetado, con términos como “Vino de Pueblo” o “Vino de Finca” que serán sinónimo de vinos con características específicas y origen definido.

La transición de IGP a DOP no solo representa un reconocimiento a la calidad y tradición de los vinos de Castellón, sino que también abre nuevas oportunidades para los viticultores locales, fortaleciendo la identidad de la región en el mercado vitivinícola tanto nacional como internacional.

5barricas valenciaPlaza


dimecres, 17 de juliol del 2024

CAIXA RURAL DE LES COVES PARTICIPA DEL TARGET-BANCO DE ESPAÑA I DEL SISTEMA NACIONAL DE COMPENSACIÓ ELECTRÒNICA

 


3166CAIXA RURAL LES COVES DE VINROMA, S. COOP. DE CREDIT V.

Resolución de 8 de julio de 2024, del Banco de España, por la que se publica la relación de participantes en TARGET-Banco de España, la relación de entidades participantes, asociadas y representadas, y las modificaciones de participación en el Sistema Nacional de Compensación Electrónica.

Publicado en:
«BOE» núm. 172, de 17 de julio de 2024, páginas 90106 a 90112 (7 págs.)
Sección:
III. Otras disposiciones
Departamento:
Banco de España
Referencia:
BOE-A-2024-14724

TEXTO ORIGINAL

En cumplimiento de lo dispuesto en el capítulo II, artículo 7, de la Ley 41/1999, de 12 de noviembre, sobre sistemas de pagos y de liquidación de valores, se publica la relación de Participantes en TARGET-Banco de España, así como la relación de Entidades Participantes (asociadas y representadas) y las modificaciones de participación en el Sistema Nacional de Compensación Electrónica.

Madrid, 8 de julio de 2024.–El Director General, Juan Ayuso Huertas.

RELACIÓN DE PARTICIPANTES EN TARGET2-BANCO DE ESPAÑA A 4 DE JULIO DE 2024
BOE

divendres, 12 de juliol del 2024

CANÇÓ DEL MILAGRO DE LES COVES DE VINROMA


dilluns, 8 de juliol del 2024

Fonecaes 245, COOP V. :Anunci de l’assemblea general extraordinària universal per la qual s’acorda la transformació en societat de responsabilitat limitada. [2024/6229]

 


En compliment de l’article 79 de la Llei de cooperatives de la

Comunitat Valenciana, es fa públic que la cooperativa amb inscripció

CV-2562 i NIF F12986436, en assemblea general extraordinària i

universal de 14 de juny de 2024, va acordar per decisió unànime dur

a terme la transformació en societat de responsabilitat limitada sota la

denominació Serveis Agrícoles Coves, S.L.

Les Coves de Vinromà, 14 de juny de 2024.‒ L’administrador únic

de la cooperativa: José Luis Beltrán Eroles.

DOGV

dimecres, 3 de juliol del 2024

NOA ROS ESTELLER, COVARXINA GUARDONADA ALS XIV Premios COPE Castellón

 




Castellón

Actualizado 11:22

 El proyecto educativo desarrollado en los 14 Centros Rurales Agrupados existentes y la implicación de su personal para impartir docencia serán reconocidos en la categoría de Educación, así como el proyecto llevado a cabo por la covarxina Noa Ros de compartir sus conocimientos como ex deportista de élite y acercar la práctica de la gimnasia rítmica a municipios como Traiguera, Sant Mateu, Albocàsser, Benassal, Morella, Cabanes, Vall d’Alba y por supuesto en Les Coves de Vinromà será premiado en la categoría Compromiso Social. Mientras que en Emprendimiento se reconocerá al centro socieducativo Somnia, desarrollado en Culla por Paloma y Maite Bellés, de ayuda a las niñas y niños en su desarrollo, y colaborando en la conciliación familiar en once municipios de interior.