Cercar en aquest blog

divendres, 18 de novembre del 2022

LES COVES DE VINROMÀ ÉS UN DELS QUARANTA-NOU PATRIMONIS MUNDIALS DE L´UNESCO A ESPANYA I UN DELS 9 DE LA COMUNITAT VALENCIANA

 (I no una inventada, ahistòrica i simple porta de la Valltorta com falsament pensen i pregonen els nostres manadors de Més per la MAGDA)


Vista general dels Abrics de la Saltadora, Coves de Vinromà.

Coves que amaguen tresors de l'art rupestre en Castellon

A Castelló podem organitzar un interessantíssim recorregut pel Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO apuntant els punts d'aquesta província inclosos en el conjunt de l'Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, que ha rebut aquesta especial protecció i visibilitat.

Per a poder visitar-los et proposem recórrer la Pobla de Benifassà, Ares del Maestrat, Benassal, Culla, Tírig, Sant Mateu, la Vall d'Uixó, Xert, Xodos, Albocàsser, Morella, el Forcall, la Serra d'en Galceran o les Coves de Vinromà.

En ells trobaràs abrics i coves que contenen autèntics tresors en forma de pintures rupestres que han sobreviscut als segles.





Aquests són els 9 Patrimonis Mundials que hi ha en la Comunitat Valenciana




  • El territori valencià compta amb nou paratges, monuments o tradicions orals o immaterials que formen part del gran llegat cultural de la humanitat


La Comunitat Valenciana atresora grans monuments i tradicions mil·lenàries reconegudes per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura. No sols es tracta conjunts arquitectònics, sinó també de riquesa patrimonial i cultura immaterial.

Espanya compta, en l'actualitat, amb 49 espais inscrits en aquesta llista de la UNESCO, dels quals 43 són culturals, quatre són naturals i dues són mixtos. En el cas de la Comunitat Valenciana són 9 els paratges, monuments o tradicions orals o immaterials que formen part del gran llegat cultural de la humanitat.

Amb motiu del Dia Internacional del Patrimoni Mundial, que se celebra aquest 16 de novembre, farem un recorregut pels Patrimonis Mundials per la UNESCO que posseeix el territori valencià.


A la província de València, el Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO es divideix entre joies immaterials de tradició oral i magnífics monuments arquitectònics. Les Falles de València, al març, i el Tribunal de les Aigües que se celebra cada dijous a la Porta dels Apòstols de la Catedral de València i que dirimeix les disputes per l'ús de l'aigua dels regants de l'horta són mostres de l'abast i l'espectacularitat dels nostres costums.


A Algemesí a més podem acostar-nos a veure en persona les Festes de la Mare de Déu de la Salut al setembre i sorprendre'ns del complet espectacle de dansa, música i representacions en què consisteix. Quant als monuments, la Llotja de la Seda de València amb la seua increïble sala de columnes helicoidals és una visita obligada que t'impactarà.

Però el Patrimoni Mundial de la UNESCO de la Comunitat Valenciana no acaba ací, ja que la Dieta Mediterrània també està reconeguda a través d'aquesta figura tan especial. 

Elx concentra el Patrimoni Mundial de la UNESCO a la província d'Alacant

A la província d'Alacant comptem amb la sort d'haver aconseguit l'especial protecció i notorietat que el títol de Patrimoni Mundial o de la Humanitat de la UNESCO atorga en tres ocasions, i totes a la ciutat d'Elx. Una d'elles va recaure en el Palmerar, una altra en el Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Pusol i una altra en el Misteri d’Elx.

El primer d'ells és un conjunt d'horts de palmeres d'origen àrab i arrels prehistòriques que engloba més de 200.000 espècies, algunes realment espectaculars. Es tracta d'un lloc màgic que val la pena visitar. I si pots fer coincidir el teu passeig sota les palmeres amb els dies 14 i 15 d'agost, o els dies 11 i 13 si vols gaudir dels assajos generals, podràs assistir a l'increïble espectacle que és el drama sacre del Misteri d’Elx, que en anys pares compta amb funcions extraordinàries els dies 29 i 30 d'octubre i 1 de novembre.

elPeriodic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada