vinyes lliures
Les nostres vinyes han estat treballades respectant sempre la terra on creixen. Aquesta és l'autèntica finalitat del nostre treball com a viticultors: cuidar la terra.
Som conscients de la cura que hem de tenir amb les vinyes però, al final del camí, la planta és un instrument passatger que, per diferents circumstàncies, s'acabarà substituint. La terra roman per sempre, insubstituïble.
Amb aquesta premissa treballem la nostra vinya; sempre cercant aconseguir una bona selecció massal de vinyes velles, per tal d'intentar mantenir el patrimoni de les nostres varietats autòctones.
Pensem que és l'única manera de preservar les vinyes que des de fa centenars d'anys han arrelat a les terres del Maestrat, adaptant-se a les inclemències del nostre clima.
Les nostres vinyes mai han estat treballades amb productes de síntesi, herbicides, plaguicides o fertilitzants sintètics. Mantenim una coberta vegetal per fer front als estius extremadament secs i utilitzem compost per regular la matèria orgànica del sòl, l'humus.
Hem de ser conscients que, com diu el proverbi hindú: la terra no l'heretem dels nostres pares, la prenem prestada als nostres fills. Salut!
Els nostre objectiu és elaborar vins fidels a la seua terra; que mostren la mineralitat i l'expressivitat del sòl en cada collita.
El vi, quan prové del respecte a la terra i la cura a la vinya, està viu. En l'elaboració dels nostres vins i, per extensió, dels vins naturals, hi intervenen una sèrie de factors que no podem controlar com ara el clima o la quantitat de llevats naturals presents al raïm en cada collita. No existeix la uniformitat al vi natural, açò només està present en els vins industrials, i no tan industrials, a través d'un llarg treball d'enologia.
És per aquesta raó que, gràcies al treball a la vinya i a una bona selecció massal, tractem de mantenir sempre l'essència en tots els nostres vins, cercant l'expressió de la terra i de la varietat, en cada collita.
Veremem manualment tota la vinya en caixes. Només utilitzem llevats autòctons, els que conté la pell del raïm, durant les fermentacions; mai llevats seleccionats. Treballem sempre amb raïm sencer. No filtrem ni clarifiquem els nostres vins, per tal de mantenir-los vius durant més temps i evitar pèrdues organolèptiques. I, per descomptat, no afegim absolutament res al nostre vi, siguen quines siguen les circumstàncies de la collita. Raïm només. Pensem que quan s'afegeixen additius al vi, tot el que es pretén guanyar en seguretat, es perd de vida. Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada